Resepi Ikan Jenahak Bakar Sambal Kelapa
Bahan-Bahan:
- 1 ekor ikan jenahak, boleh juga di gantikan dengan iklan lain seperti siakap atau ikan merah
- serbuk kunyit dan garam
- daun pisang yang digunakan ketika memanggang
- Bahan untuk sambal kelapa:
- 3-4 sudu besar kelapa parut
- 2 cm kunyit hidup
- 1 batang serai, hiris nipis
- 3 ulas bawang merah, hiris nipis
- 1 cm halia yang di hiris nipis
- 3 tangkai cili kering, direbus
- garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
- Bersihkan ikan dan belah belakang. Sapukan dgn garam dan kunyit.Biarkan seketika.
- Sumbat dari bahagian belakang ikan dengan sambal kelapa, kemudian balut bahagian tengah ikan dengan daun pisang dan bakar.
- Cara untuk sambal kelapa:
- Dalam lesung batu, tumbuk kunyit, serai, halia,
- cili kering dan bawang merah hingga lumat. Kemudian masukkan kelapa parut, sedikit garam dan gula secukup rasa
Resepi Ikan Jenahak Bakar Sambal Kelapa
Reviewed by Unknown
on
4:20 PG
Rating:
Tiada ulasan: