Resepi Ikan Cencaru Sumbat Sambal
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk memasak:
- 4 ekor ikan cencaru
- sedikit garam
- sedikit kunyit
- minyak untuk menggoreng
- 1 senduk minyak masak, untuk menumis sambal kisar
- Bahan untuk dikisar atau ditumbuk halus:
- 5 biji cili kering, dibuang biji dan rebus ATAU 3 sudu besar cili kisar
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 1 inci belacan bakar
- 1 inci halia
- 1 sudu besar jus pekat asam jawa
- 1 batang serai, optional
- 1 sudu besar gula pasir atau gula melaka
- garam secukupnya
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk memasak:
- Bersihkan cencaru dengan cara belah belakang, tanpa belah di hadapan atau bahagian perut.
- Lumurkan garam dan kunyit ke atas ikan.
- Sumbatkan sambal yang dimasak ke dalam perut ikan secukupnya.
- Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.
- Cara-cara untuk masak sambal:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pekat dan pecah minyak. Angkat dan sejulkan.
Resepi Ikan Cencaru Sumbat Sambal
Reviewed by Unknown
on
4:16 PG
Rating:
Tiada ulasan: