Resepi Dalca Daging
Bahan-Bahan:
- 350 gram daging
- 3 sudu besar rempah kari daging
- 2 cawan santan cair
- 2 cawan santan pekat
- 150 gram kacang dhal
- 3 biji kentang, kupas kulit dan potong 4
- 2 biji cili hijau
- 4 batang kacang panjang, potong panjang 2 inci
- 4 biji terung bulat, potong 4
- 1 biji tomato, potong 4
- 1 biji karot, potong memanjang
- 2 tangkai daun kari
- Bahan untuk kisar halus:
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 biji bawang besar
- Bahan untuk rempah tumis:
- 1 batang kayu manis
- 2 biji bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
Cara Penyediaan:
- Cara untuk memasak Dalca:
- Rebus kacang dhal sehingga lembut.
- Rebus daging sehingga lembut dan hiris nipis. Jangan buang airnya.
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar halus, daun kari dan bahan rempah tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan pula rempah kari dan masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan air rebusannya, kacang dalca, karot, kentang, cili hijau, asam keping dan juga santan cair. Masak sehingga sayur empuk.
- Masukkan santan pekat, tomato dan terung bulat dan masak sehingga lembut.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika kuah terlalu pekat, tambahkan sedikit air.
- Angkat dan hidangkan
Resepi Dalca Daging
Reviewed by Unknown
on
6:39 PTG
Rating:
Tiada ulasan: