Resepi Kurma kambing
Bahan-Bahan:
- 1 kg daging kambing
- 1 senduk minyak
- 2 cawan santan pekat
- 3 biji cili hijau atau cili merah, potong dua
- 4 biji kentang, potong dadu besar
- 1 batang karot. potong dadu besar
- 2 biji bawang besar, belah 4
- 1/2 cawan air asam jawa
- sedikit gula melaka
- garam secukup rasa
- Bahan untuk bancuhan pes (dengan air):
- 4-5 sudu besar rempah daging kurma
- 1 sudu besar jintan manis
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- Bahan untuk tumbuk halus:
- 8 biji bawang merah
- 5 ulas bawang bawang putih
- 2 inci halia
- Bahan untuk rempah tumis:
- 1 batang kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- 4 batang cengkih
- 2 tangkai daun kari
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan bahan rempah tumis dan bahan tumbuk halus. Tumis sehingga naik bau dan kekuningan.
- Masukkan bancuhan pes rempah, kacau dan masak sehingga pecah minyak. Tuang sedikit air jika rempah terlalu kering dan garing untuk mengelakkan rempah hangus.
- Masukkan kambing dan gaul sebati bersama rempah. Biarkan masak sehingga 5 minit dan tambah sedikit air hingga agak tenggelam daging kambing. Masak sehingga daging menjadi empuk dan lembut.
- Apabila daging sudah lembut, masukkan santan, air asam jawa, karot, kentang, cili hijau dan bawang besar. Masak sehingga bahan tadi empuk.
- Masukkan pula gula melaka dan garam secukup rasa. Angkat dan hidangkan bersama nasi.
Resepi Kurma kambing
Reviewed by Unknown
on
3:26 PG
Rating:
Tiada ulasan: