Resepi Bubur Cha Cha

 

Bahan-Bahan:

  • 1 cawan cha cha kering (anggaran 140-150 gram)
  • 2 mangkuk santan pekat
  • 3 sudu besar sagu
  • 1 helai daun pandan, carik dan simpul
  • 1 ketul kecil gula melaka
  • 5-6 sudu besar gula
  • garam secukup rasa

Cara Penyediaan:

  1. Rendam sagu seketika, anggaran masa 10 minit.
  2. Rebus cha cha kering sehingga lembut dan toskan airnya. Kemudian bilas dengan air sejuk untuk menghentikan proses pemanasan.
  3. Masukkan santan, daun pandan dan cha cha yand direbus tadi ke dalam periuk. Masak di atas api perlahan, dan kacau dengan kerap supaya santan tidak berketul.
  4. Apabila mendidih masukkan sagu, gula pasir, gula melaka dan garam secukup rasa. Jika kuah terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air.
  5. Teruskan kacau sehingga bubur masak sebati. Angkat dan hidangkan.
Resepi Bubur Cha Cha Resepi Bubur Cha Cha Reviewed by Unknown on 11:08 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.