Resepi Bubur Cha Cha
Bahan-Bahan:
- 1 cawan cha cha kering (anggaran 140-150 gram)
- 2 mangkuk santan pekat
- 3 sudu besar sagu
- 1 helai daun pandan, carik dan simpul
- 1 ketul kecil gula melaka
- 5-6 sudu besar gula
- garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
- Rendam sagu seketika, anggaran masa 10 minit.
- Rebus cha cha kering sehingga lembut dan toskan airnya. Kemudian bilas dengan air sejuk untuk menghentikan proses pemanasan.
- Masukkan santan, daun pandan dan cha cha yand direbus tadi ke dalam periuk. Masak di atas api perlahan, dan kacau dengan kerap supaya santan tidak berketul.
- Apabila mendidih masukkan sagu, gula pasir, gula melaka dan garam secukup rasa. Jika kuah terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air.
- Teruskan kacau sehingga bubur masak sebati. Angkat dan hidangkan.
Resepi Bubur Cha Cha
Reviewed by Unknown
on
11:08 PTG
Rating:
Tiada ulasan: