Resepi Kuih Bom
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk inti kelapa:
- 1/2 biji kelapa putih
- 10 sudu besar gula merah
- 7 sudu gula pasir
- 1 helai daun pandan
- 1 sudu tpg gandum(utk mlekat2 supaya x berderai)
- Bahan untuk kulit:
- 3 cwn tepung pulut
- 1 cwn tepung beras
- 1 1/2 cwn air gula suam
- bijan utk golek2kan
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk inti:
- Masukkan 1/2 cwn air kedlm kuali bersama gula merah dan daun pandan (masak sampai mendidih)
- Masukkan kelapa dan gula pasir,biarkan mendidih dan kacau hingga kering dan masukkan tepung gandumm dan kacau lg sehingga btl2 kering
- Sejukkan inti dan buat bulat2 kecil..
- Cara-cara untuk kulit
- Campur tpg beras dan tepung pulut(gaul dgn tgn kering utk sebatikan tepung)
- Kemudian tuang air gula sedikit demi sedikit sambil ulihingga adunan jd keras
- Kemudian ambil adunan yg dah siap diuli tadi dan bulat2kan...dan masukkan inti kelapa kedlm nya..
- kemudian golekkan diatas bijan
- Goreng kuih bom dgn api sederhana selama 5 minit...sehingga kekuningan dan bolehah diangkat
Resepi Kuih Bom
Reviewed by Unknown
on
4:49 PTG
Rating:
Tiada ulasan: