Resepi Sambal Tumis Udang Petai
Bahan-Bahan:
- 500 gram udang
- 1 mangkuk ulas petai
- 1 batang serai, dititik atau ketuk
- 1 mangkuk minyak masak
- 1 biji bawang besar, hiris bulat
- 3 sudu air asam jawa
- 2 sudu besar sos tiram
- Bahan untuk kisar halus:
- 15-20 biji cili kering, buang biji dan rebus
- 1 biji bawang besar
- 4 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 inci halia
Cara Penyediaan:
- Buang kulit dan bersihkan udang.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar halus sehingga pecah minyak.
- Jika sambal agak kering, tambahkan sedikit air dan kacau sehingga sambal betul-betul masak.
- Masukkan air asam jawa dan sos tiram kemudian diikuti serai, udang, petai dan bawang besar.
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- Angkat dan hidangkan bersama nasi panas.
Resepi Sambal Tumis Udang Petai
Reviewed by Unknown
on
12:30 PG
Rating:
Tiada ulasan: