Resepi Rendang Ayam
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk di kisar
- 5 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 2 biji bawang besar
- 2 cm kunyit hidip
- 2 inci lengkuas
- 2 inci halia
- 2 batang serai, hiris nipis
- 10-15 tangkai cili kering, buang biji dan rebus
- Bahan-bahan berkaitan lain
- 1 kg ayam, potong ikut selera anda
- 3 sudu besar kerisik
- 2 senduk minyak, untuk menumis
- 2 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
- 2 helai daun kunyit, di carik atau hiris kasar
- 2 keping asam keping
- 2 sudu besar sos tiram
Cara Penyediaan:
- Cara untuk memasak:
- Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit, kemudian goreng ayam separuh masak. Angkat dari kuali dan asingkan.
- Dalam kuali berasingan panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Pastikan bahan kisar betul-betul masak dan pecah minyak.
- Masukkan ayam, serai dan sos tiram. Gaul rata dan biarkan masak seketika.
- Masukkan kerisik dan santan cair. Masak sehingga kuah mendidih dan ayam menjadi empuk. Kemudian masukkan pula santan pekat, asam keping dan daun kunyit.
- Pada ketika ini, kuah perlu kerap dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan kuah menjadi pekat sekata. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika kuah sudah cukup rasa masam, boleh diangkat keluar asam keping dari kuah.
Resepi Rendang Ayam
Reviewed by Unknown
on
5:24 PTG
Rating:
Tiada ulasan: