Resepi Kek Oren Lembap dan Lembut
Bahan-Bahan:
- 1/2 cawan (114 g) mentega, unsalted
- 3/4 cawan gula kastor
- 4 sudu kecil parutan kulit oren
- 2 biji telur saiz A
- 1/2 cawan sour cream
- 1/4 cawan perahan jus oren segar
- 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
- 1/2 sudu kecil garam
Cara Penyediaan:
- Panaskan oven kepada suhu 160 °C. Griskan loaf tin berukuran 9 inci dengan mentega.
- Putar mentega yang sudah lembut (tetapi masih sejuk) bersama gula kastor sehingga putih berkrim.
- Masukkan zest oren, telur sebiji demi sebiji, sour cream dan jus oren segar. Masukkan pula tepung naik sendiri sedikit demi sedikit dan putar hingga adunan sebati.
- Tuang ke dalam adunan dan bakar selama 30-40 minit atau sehingga lidi yang dicucukkan di tengan kek bersih apabila ditarik,
Resepi Kek Oren Lembap dan Lembut
Reviewed by Unknown
on
7:39 PG
Rating:
![Resepi Kek Oren Lembap dan Lembut](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpha_KOeFqDNGw_Ic29Vi1himUe2XwYbMy6uNWkWrHzK3JdzxiaXMszFMoTX9XmY8tykRYIOVMY7G7nUdtXg1ccUwqsIdpEOSeNWew4RI0KZ0xJsB0bjIbQTA5IibjwJJ-cicV_VChBYU/s72-c/Kek+Oren+Lembap+dan+Lembut.jpg)
Tiada ulasan: