Resepi Chocolate Cheesecake Brownies
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk adunan brownies:
- 115g ketulan dark coklat atau bittersweet coklat
- 115g (1/2 cawan) mentega tak bergaram (unsalted butter)
- 150g (3/4 cawan) gula perang
- 2 biji telur
- 50g (1/2 cawan) tepung gandum
- Bahan untuk adunan cheese:
- 1 biji telur
- 225g (1 cawan) cream cheese
- 50g (1/4 cawan) gula kastor
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk adunan cheesecake:
- Pukul telur di dalam mangkuk dan tambah cream cheese, gula dan esen vanilla.
- Pukul sehingga lembut dan berkrim.
- Cara-cara untuk membuat brownies:
- Panaskan oven pada suhu 160 ℃. Griskan dulang bersaiz 8 inci x 8 inci dengan mentega dan lapik dengan kertas minyak atau parchment paper.
- Panaskan air di dalam periuk kecil sehingga mendidih dan letak mangkuk tahan panas yang besar menutupi permukaan periuk.
- Masukkan ketulan coklat yang dicincang kasar dan mentega kemudian kacau sehingga cair dan sebati.
- Apabila sudah cair, angkat mangkuk dari periuk air mendidih tadi dan kacau seketika sambil memasukkan gula kastor.
- Masukkan pula telur sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
- Masukkan tepung dan kacau dengan perlahan-lahan.
- Tuang 2/3 adunan brownies di dalam dulang dan ratakan. Kemudian tuang pula adunan cheesecake di atas lapisan atas brownies coklat dan sudukan baki 1/3 adunan brownies tadi dan tuang di atas lapisan cheese dalam jarak bertompok. Gunakan lidi dan swirl supaya mendapat corak seperti marble.
- Bakar selama 30-35 minit atau sehingga kek 'set' di bahagian tengah.
- Sejukkan dan kemudian keluarkan untuk dipotong kepada ketulan kecil.
Resepi Chocolate Cheesecake Brownies
Reviewed by Unknown
on
5:30 PG
Rating:
Tiada ulasan: