Resepi Sup Tulang Ala Chef Wan
Bahan-Bahan:
- 500 gram tulang lembu berdaging
- 1 sudu besar serbuk ketumbar (resepi asal 2 sudu)
- 1 sudu besar serbuk jintan manis
- 1 sudu besar serbuk jintan putih
- 1 sudu kecil lada hitam, ditumbuk halus
- 1 1/2 sudu besar tomato puree
- 1 batang lobak merah, didadu
- 1 biji kentang, didadu
- 2 batang saderi, dihiris besar
- Sedikit daun sup, dihiris
- Bawang goreng
- Bahan untuk kisar halus:
- 8-10 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 batang serai, hiris nipis
- 1 inci halia
- Bahan untuk tumis:
- 4 biji buah pelaga
- 2 batang kayu manis
- 6 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
Cara Penyediaan:
- Bersihkan tulang dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, goreng tulang sehingga menjadi keperangan di permukaan daging, angkat dan ketepikan.
- Dalam minyak yang sama, tumis bahan tumis dan bahan kisar halus hingga naik bau.
- Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih dan serbuk lada hitam, tumis selama 3-4 minit. Masukkan tomato puree dan tulang, gaul rata dan masukkan air sehingga tulang sedikit tenggelam.
- Renehkan selama 2 jam atau sehingga daging menjadi lembut. Kemudian masukkan saderi, kentang dan lobak merah dan masak lagi sehingga empuk. Tambah garam secukup rasa.
- Angkat dan hidangkan bersama hirisan daun sup dan bawang goreng.
Resepi Sup Tulang Ala Chef Wan
Reviewed by Unknown
on
3:15 PG
Rating:
Tiada ulasan: