Resepi Resepi Wholemeal French Loaf
Bahan-Bahan:
- 180ml air suam
- 250g tepung wholemeal
- 160g tepung roti
- 1/4 cup fresh cream @plain yoghurt
- 1 camca teh garam
- 1 camca besar gula halus
- 1 camca besar mentega
- 3 camca besar susu tepung
- 1 1/2 camca teh instant yis
Cara Penyediaan:
- Campurkan air suam, fresh cream, gula halus dan instant yis. Kacau sebati.Biarkan seketika sehingga berbuih. (jika tidak berbuih, ulang langkah 1 sekali lagi)
- Dalam mangkuk besar satukan tepung wholemeal, tepung roti, susu tepung dan garam.Kacau sebati.
- Tuangkan bahan no.1 ke dalam adunan tepung sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut bersama mentega selama 15-20 minit.
- Rehatkan sehingga adunan naik dua kali ganda.
- Keluarkan dan tumbuk doh untuk mengeluarkan udara.Uli selama 10-15 minit lagi.
- Buatkan bentuk french loaf (adunan ini sesuai untuk menghasilkan 3 roti fresh loaf).Biarkansehingga doh naikdan bakar dalam oven selama 20-25minit, 180 C.
- Keluarkan dan sejukkan.
Resepi Resepi Wholemeal French Loaf
Reviewed by Unknown
on
8:44 PTG
Rating:
Tiada ulasan: