Resepi Paprik Seafood Ala Thai
Bahan-Bahan:
- 4-5 ekor sotong, potong bulat
- 8 ekor udang, bersihkan dan buang kulit
- 3 ulas bawang putih, ketuk dan cincang kasar
- 2 inci halia, potong mancis
- 1 batang serai, ketuk
- 3 sudu besar cili kisar, carikkan
- 4 helai daun limau purut
- 6 biji cili padi, tumbuk bagi pecah
- Kacang panjang
- Jagung kecil
- Bunga kubis
- Karot
- sedikit minyak, untuk menumis
- Bahan untuk sos:
- 1 sudu besar sos ikan
- 1-2 sudu besar kicap pekat manis
- 2 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar sos cili
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih bersama halia. Kemudian masukkan serai dan cili kisar.
- Apabila pecah minyak dan naik bau, masukkan udang dan sotong.
- Masukkan daun limau purut, cili padi dan sayuran seperti kacang panjang, kubis bunga, jagung kecil dan karot.
- Masukkan bahan sos dan kacau sehingga masak. Tambah air jika kuah agak kering.
Resepi Paprik Seafood Ala Thai
Reviewed by Unknown
on
1:32 PG
Rating:
Tiada ulasan: