Resepi Muffin Chocolate Hazelnut
Bahan-Bahan:
- 1 3/4 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu kecil baking soda
- 2 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil garam
- 3/4 cawan gula kastor
- 1 biji telur
- 3/4 cawan coklat cip
- 1 sudu kecil esen vanila
- 2 sudu besar nutella
- 2 sudu besar serbuk koko
- 1/3 cawan kacang hazelnut
- 1 cawan susu full cream
- 1/3 cawan minyak jagung atau mazola
Cara Penyediaan:
- Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius.
- Ayak tepung gandum bersama serbuk baking soda, serbuk baking powder, serbuk koko dan garam.
- Dalam mangkuk berasingan masukkan susu, telur, esen vanila, minyak jagung/mazola dan nutella. Kacau sebati.
- Tuangkan bahan basah ke dalam bahan kering iaitu bahan ayak tadi.
- Kacau dengan menggunakan spatula sehingga sebati. Masukkan coklat cip dan hazelnut yang dicincang kasar.
- Sudukan ke dalam muffin cup, 3/4 penuh. Taburkan dengan coklat cip dan bakar selama 20-25 minit. Boleh juga ditabur dengan hazelnut cincang.
- Cucuk dengan lidi di tengah dan apabila lidi besih ketika ditarik keluar muffin sudah masak sepenuhnya.
Resepi Muffin Chocolate Hazelnut
Reviewed by Unknown
on
12:31 PG
Rating:
Tiada ulasan: