Resepi Kuey Teow Ladna
Bahan-Bahan:
- 500g kuey teow
- kicap manis secukupnya
- 1 mangkuk udang
- 2 ekor sotong
- 1 ketul ayam bahagian dada
- 4 ulas bawang putih, diketuk
- 5 bili cili padi, diketuk
- 1/2 batang karot
- segenggam sayur sawi
- bunga kobis
- 1 biji tomato, potong 6
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 ketul kiub ayam
- 2 sudu besar tepung jagung
- minyak untuk menumis
- air secukupnya
- Bahan untuk hiasan:
- limau kasturi
- bawang goreng
Cara Penyediaan:
- Rebus ayam dan hiris nipis.
- Bersihkan udang dan sotong. Buang kulit udang dan sotong potong membulat.
- Panaskan sedikit minyak. Gaul rata kuey teow bersama kicap dan masukkan ke dalam kuali. Kacau seketika, angkat dan ketepikan.
- Dalam kuali yang sama, panaskan lagi sekali minyak dan masukkan bawang putih bersama cili padi. Goreng sehingga naik bau.
- Masukkan sotong, udang dan isi ayam. Kacau sehingga sotong dan udang hampir masak. Masukkan karot dan batang sawi, kemudian diikuti daun sawi, bunga kobis dan tomato.
- Tuang air secukupnya dan masak sehingga mendidih. Masukkan kiub ayam, sos tiram dan bancuhan tepung jagung.
- Kacau sehingga kuah menjadi pekat. Tuang kuah ke atas kuey teow tadi dan hias dengan limau kasturi dan taburan bawang goreng.
Resepi Kuey Teow Ladna
Reviewed by Unknown
on
5:24 PTG
Rating:
Tiada ulasan: