Resepi Kari Udang
Bahan-Bahan:
- 500 gram udang sederhana besar
- 2 sudu besar rempah kari (saya guna kari ikan), bancuh dengan sedikit air
- 1 sudu kecil halba campur
- 2 biji bunga lawang
- 1 batang kayu manis
- Setangkai daun kari
- 2 biji kentang, potong dadu besar
- 1 cawan santan cair
- 2 cawan santan pekat
- 1 sudu besar bancuhan pati asam jawa
- Bahan tumbuk halus:
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk memasak:
- Udang dibersihkan dengan cara belah bahagian belakang (saya tidak buang kulit).
- Panaskan 1/2 senduk minyak. Masukkan halba campur, bahan tumbuk halus, daun kari,bunga lawang dan kayu manis. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan pula bancuhan serbuk kari dan tumis sehingga pecah minyak. Masukkan sedikit air jika kering. Kacau supaya tidak hangus. Kacau sehingga rempah bertukar warna sedikit gelap dan pecah minyak.
- Masukkan kentang, air asam jawa dan santan cair. Masak sehingga kentang empuk.
- Kemudian masukkan pula udang dan santan pekat. Masak sehingga mendidih. Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa.
Resepi Kari Udang
Reviewed by Unknown
on
12:47 PG
Rating:
Tiada ulasan: