Resepi Fettucine Carbonara Udang dan Cendawan
Bahan-Bahan:
- 100g fettucine kering, ATAU anggaran 1 mangkuk besar fettucine yang sudah direbus
- 3 sudu besar minyak zaitun extra virgin
- 2 ulas bawang putih, hiris nipis
- 6-7 ekor udang
- 1 cawan whipping cream ATAU thick cream (Che Nom guna jenama Anchor)
- 1/2 cawan susu full cream
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 4 cendawan butang, hiris nipis
- 3 sudu besar serbuk parmesan cheese
- daun ketumbar, untuk taburan
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan.
- Masukkan udang dan cendawan butang dan serbuk lada hitam. Masak seketika sehingga udang separuh masak dan cendawan menjadi lembut.
- Masukkan fettucine, whipping cream dan susu full cream. Masak sehingga kuah agak mendidih dan taburkan dengan serbuk parmesan. Kacau sebati.
- Perasakan dengan sedikit garam dan gaul dengan hirisan daun ketumbar.
Resepi Fettucine Carbonara Udang dan Cendawan
Reviewed by Unknown
on
8:19 PTG
Rating:
Tiada ulasan: