Resepi Fettucine Carbonara Udang dan Cendawan

 

Bahan-Bahan:

  • 100g fettucine kering, ATAU anggaran 1 mangkuk besar fettucine yang sudah direbus
  • 3 sudu besar minyak zaitun extra virgin
  • 2 ulas bawang putih, hiris nipis
  • 6-7 ekor udang
  • 1 cawan whipping cream ATAU thick cream (Che Nom guna jenama Anchor)
  • 1/2 cawan susu full cream
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 4 cendawan butang, hiris nipis
  • 3 sudu besar serbuk parmesan cheese
  • daun ketumbar, untuk taburan

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan.
  2. Masukkan udang dan cendawan butang dan serbuk lada hitam. Masak seketika sehingga udang separuh masak dan cendawan menjadi lembut.
  3. Masukkan fettucine, whipping cream dan susu full cream. Masak sehingga kuah agak mendidih dan taburkan dengan serbuk parmesan. Kacau sebati.
  4. Perasakan dengan sedikit garam dan gaul dengan hirisan daun ketumbar.
Resepi Fettucine Carbonara Udang dan Cendawan Resepi Fettucine Carbonara Udang dan Cendawan Reviewed by Unknown on 8:19 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.