Resepi Apom Lenggang
Bahan-Bahan:
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 sudu kecil yis
- 1 cawan santan
- 1 biji telur
- sedikit garam
- Bahan untuk kisar halus:
- 3/4 cawan nasi sejuk
- 1 1/2 cawan air
Cara Penyediaan:
- Satukan tepung beras, tepung gandum, gula pasir, yis, santan, telur dan bahan kisar halus. Kacau sebati memudian masukkan garam secukup rasa.
- Tapiskan adunan dengan penapis supaya tiada ketulan.
- Perap selama beberapa jam. Minimum masa untuk diperap ada satu jam. Boleh juga untuk diperap semalaman, tetapi santan hendaklah dimasukkan keesokan harinya sebelum dimasak.
- Panaskan kuali non-stick dan tuangkan beberapa titik minyak jika mahu. Sendukkan adunan apom dan lenggangkan kuali sehingga apom menjadi bulat sekata. Masak sehinnga kekuningan dan garing di bahagian tepi.
- Angkat dan lipat 3 bahagian, atau gulung
Resepi Apom Lenggang
Reviewed by Unknown
on
4:46 PG
Rating:
Tiada ulasan: