Resepi Apom Lenggang

Bahan-Bahan:

  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 sudu kecil yis
  • 1 cawan santan
  • 1 biji telur
  • sedikit garam
Bahan untuk kisar halus:
  • 3/4 cawan nasi sejuk
  • 1 1/2 cawan air

Cara Penyediaan:

  1. Satukan tepung beras, tepung gandum, gula pasir, yis, santan, telur dan bahan kisar halus. Kacau sebati memudian masukkan garam secukup rasa.
  2. Tapiskan adunan dengan penapis supaya tiada ketulan.
  3. Perap selama beberapa jam. Minimum masa untuk diperap ada satu jam. Boleh juga untuk diperap semalaman, tetapi santan hendaklah dimasukkan keesokan harinya sebelum dimasak.
  4. Panaskan kuali non-stick dan tuangkan beberapa titik minyak jika mahu. Sendukkan adunan apom dan lenggangkan kuali sehingga apom menjadi bulat sekata. Masak sehinnga kekuningan dan garing di bahagian tepi.
  5. Angkat dan lipat 3 bahagian, atau gulung
Resepi Apom Lenggang Resepi Apom Lenggang Reviewed by Unknown on 4:46 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.