Resepi Agar-Agar Cendol Sedap

 

Bahan-Bahan:

Bahan-bahan untuk lapisan gula melaka:
  • 1/2 pek agar-agar bertali (anggaran 15g)
  • 800 ml air
  • 150 gram gula melaka
  • 1/4 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 250 ml santan
  • 1/2 sudu kecil garam
Bahan-bahan untuk lapisan santan:
  • 1/2 pek agar-agar bertali (anggaran 15g)
  • 800 ml air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2 1/2 sudu teh garam
  • 250 ml santan
  • 1 pek cendol, tapis airnya

Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk lapisan gula melaka:
  1. Basuh dan rendam agar-agar bertali bersama air seketika, kemudian masak agar-agar bersama gula melaka, gula merah dan gula pasir sehingga larut.
  2. Perlahankan api dan masukkan santan bersama garam. Kacau dengan kerap sehingga mendidih. Tapis dan tuang ke dalam acuan. Sejukkan sehingga beku.
Cara-cara untuk lapisan santan:
  1. Basuh dan rendam agar-agar bertali bersama air seketika, kemudian masak agar-agar sehingga larut.
  2. Masukkan santan, cendol dan garam. Kacau sehingga mendidih di atas api perlahan.
  3. Tuangkan di atas lapisan gula melaka yang sudah dicakar dengan garfu supaya dua lapisan bercantum dengan sempurna.
Resepi Agar-Agar Cendol Sedap Resepi Agar-Agar Cendol Sedap Reviewed by Unknown on 5:59 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.