Resepi Ungkep Ayam
Bahan-Bahan:
- 1kg ayam - potong 10-12 (agak-agak je)
- 1 batang serai - diketuk
- 1-2 cawan air
- 1-2 keping asam keping
- Sedikit minyak
- Bahan-bahan untuk dikisar/ditumbuk :
- Lebih kurang 2-3cm halia
- Lebih kurang 3cm kunyit hidup
- 12-17 biji cili padi (ikut kepedasan masing-masing)
- 10-12 biji bawang merah
- 5-6 ulas bawang putih
- 1 sudu kecil biji ketumbar
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil jintan putih
Cara Penyediaan:
- Panaskan sedikit minyak. Tumis serai yg diketuk tadi. Dah naik bau, masukan bahan-bahan yg dikisar tadi. Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan gaul rata hingga ayam kecut dan masak.
- Tambah air sedikit-sedikit. Kacau sekali sekala untuk memastikan ayam tak hangus atau hancur. Perasakan dengan sedikit garam, gula dan sedikit perasa pilihan.
- Masak hingga kuah agak kering dan ayam empuk. Jika suka kuahnya lebih ,tak perlu masak sampai kering.
- Aangkat dan hidangkan bersama nasi panas.
Resepi Ungkep Ayam
Reviewed by Unknown
on
2:58 PG
Rating:
Tiada ulasan: