Resepi Sotong Masak Kicap Berempah
Bahan-Bahan:
- 8-10 ekor sotong, dibersihkan
- 3 sudu besar cili kisar
- 1 helai daun pandan, carik dan simpul
- 1 batang serai, dititik
- 1 biji tomato, hiris nipis
- 1 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
- kicap manis, secukupnya
- 1 sudu besar sos tiram
- 1/2 biji bawang besar, hiris nipis
- Bahan untuk dikisar atau tumbuk halus:
- 1/2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Bahan untuk rempah tumis:
- 2 biji bunga lawang
- 1 batang kayu manis
- 3 batang cengkih
- 4 biji buah pelaga
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar halus dan rempah tumis sehingga naik bau. Masukkan cili kisar, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan kacau sehingga pecah minyak.
- Masukkan pula daun pandan, serai, tomato dan sotong. Apabila sotong sudah separuh masak, tuang kicap manis bersama sos tiram. Masak sehingga sotong lembut. Perasakan guladan garam secukupnya. Hati-hati kerana kicap sudah manis.
- Sebelum angkat, tabur hirisan bawang besar dan kacau dalam 2-3 minit.
- Angkat dan hidangkan.
Resepi Sotong Masak Kicap Berempah
Reviewed by Unknown
on
4:43 PTG
Rating:
Tiada ulasan: