Resepi Grilled Chiken Salad

Bahan-Bahan:

  • 2 ketul ayam (bahagian dada)
  • 1 sudu kecil serbuk cayenne
  • 1 sudu kecil serbuk paprika
  • 1 ulas bawang putih
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar minyak zaitun (extra virgin)
  • sedikit garam
  • Mixed salad leaves
  • Dressing:
  • Dijon mustard
  • 1/2 perahan jus lemon
  • sedikit garam, gula dan pepper

Cara Penyediaan:

  1. Bersihkan ayam dan lap sehingga kering.
  2. Potong dada ayam kepada 2 supaya menjadi nipis atau cucuk isi ayam dengan garfu supaya bahan perap mudah meresap (optional)
  3. Taburkan serbuk cayenne, paprika, parutan bawang putih, serbuk lada hitam, minyak zaitun dan sedikit garam.
  4. Perap selama minimum satu jam.
  5. Dalam bekas berasinga, rendam mixed salad dalam air sejuk. Biarkan seketika.
  6. Menggunakan non stick pan, grill ayam selama lebih kurang 15-20 minit (atau sehingga keperangan dan masak. Apabila sejuk, hiris nipis.
  7. Toskan salad dan potong kasar.
  8. Campurkan ayamyg dihiris nipis, salad dan dressing. Sedia dihidang.
  9. Nota: Anda boleh menggunakan 'ready made' salad dressing yg dijual dipasaran sebagai ganti.
Resepi Grilled Chiken Salad Resepi Grilled Chiken Salad Reviewed by Unknown on 4:37 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.