Resepi Grilled Chiken Salad
Bahan-Bahan:
- 2 ketul ayam (bahagian dada)
- 1 sudu kecil serbuk cayenne
- 1 sudu kecil serbuk paprika
- 1 ulas bawang putih
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
- 2 sudu besar minyak zaitun (extra virgin)
- sedikit garam
- Mixed salad leaves
- Dressing:
- Dijon mustard
- 1/2 perahan jus lemon
- sedikit garam, gula dan pepper
Cara Penyediaan:
- Bersihkan ayam dan lap sehingga kering.
- Potong dada ayam kepada 2 supaya menjadi nipis atau cucuk isi ayam dengan garfu supaya bahan perap mudah meresap (optional)
- Taburkan serbuk cayenne, paprika, parutan bawang putih, serbuk lada hitam, minyak zaitun dan sedikit garam.
- Perap selama minimum satu jam.
- Dalam bekas berasinga, rendam mixed salad dalam air sejuk. Biarkan seketika.
- Menggunakan non stick pan, grill ayam selama lebih kurang 15-20 minit (atau sehingga keperangan dan masak. Apabila sejuk, hiris nipis.
- Toskan salad dan potong kasar.
- Campurkan ayamyg dihiris nipis, salad dan dressing. Sedia dihidang.
- Nota: Anda boleh menggunakan 'ready made' salad dressing yg dijual dipasaran sebagai ganti.
Resepi Grilled Chiken Salad
Reviewed by Unknown
on
4:37 PTG
Rating:
Tiada ulasan: