Resepi Pucuk Paku Masak Lemak Cili Api

Bahan-Bahan:

  • 1 ikat sayur pucuk paku
  • 1 mangkuk besar santan pekat
  • 1/2 mangkuk kecil ikan bilis
  • 4 ulas bawang merah
  • 5 biji cili padi
  • 1 ketul kecil kunyit hidup
  • garam secukup rasa

Cara Penyediaan:

  1. Bersihkan pucuk paku dan potong bahagian daun dan batang yang lembut sahaja dalam anggaran panjang 1 inci.
  2. Kisar halus bawang merah bersama cili api dan kunyit. Ketepikan.
  3. Basuh ikan bilis dan tumbuk kasar.
  4. Masukkan santan, bahan kisar halus dan ikan bilis di dalam periuk. Masak di atas api perlahan dan kacau sehingga mendidih.
  5. Masukkan pucuk paku dan masak sehingga lembut. Perasakan bersama garam secukup rasa.
Resepi Pucuk Paku Masak Lemak Cili Api Resepi Pucuk Paku Masak Lemak Cili Api Reviewed by Unknown on 3:09 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.