Resepi Masak Lemak Labu
Bahan-Bahan:
- Bahan-bahan untuk memasak:
- 500 gram labu, atau 4 ruas labu
- 1 batang serai, dititik
- 1 sudu besar udang kering
- 1 cawan santan cair
- 3 cawan santan pekat
- 1 biji cili merah, dipotong
- Bahan untuk ditumbuk halus:
- 3 biji bawang merah
- 1 cm kunyit hidup/kunyit segar
Cara Penyediaan:
- Cara untuk memasak:
- Kupas kulit labu dan potong kepada bentuk kiub yang besar. Basuh bersih.
- Masukkan labu dan bahan yang ditumbuk halus di dalam periuk dan masak bersama santan cair di atas api perlahan sehingga empuk. Anggaran 5-10 minit, bergantung kepada saiz labu.
- Masukkan pula santan pekat dan serai yang diketuk. Masak di atas api yang perlahan sehingga santan pekat mendidih. Perlu kerap dikacau kuah supaya tidak berketul. Tetapi hati-hati mengacau supaya ketulan labu tidak hancur.
- Apabila labu sudah masak angkat dan hidang.
Resepi Masak Lemak Labu
Reviewed by Unknown
on
3:05 PG
Rating:
Tiada ulasan: