Resepi Masak Lemak Labu

Bahan-Bahan:

Bahan-bahan untuk memasak:
  • 500 gram labu, atau 4 ruas labu
  • 1 batang serai, dititik
  • 1 sudu besar udang kering
  • 1 cawan santan cair
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 biji cili merah, dipotong
Bahan untuk ditumbuk halus:
  • 3 biji bawang merah
  • 1 cm kunyit hidup/kunyit segar

Cara Penyediaan:

Cara untuk memasak:
  1. Kupas kulit labu dan potong kepada bentuk kiub yang besar. Basuh bersih.
  2. Masukkan labu dan bahan yang ditumbuk halus di dalam periuk dan masak bersama santan cair di atas api perlahan sehingga empuk. Anggaran 5-10 minit, bergantung kepada saiz labu.
  3. Masukkan pula santan pekat dan serai yang diketuk. Masak di atas api yang perlahan sehingga santan pekat mendidih. Perlu kerap dikacau kuah supaya tidak berketul. Tetapi hati-hati mengacau supaya ketulan labu tidak hancur.
  4. Apabila labu sudah masak angkat dan hidang.
Resepi Masak Lemak Labu Resepi Masak Lemak Labu Reviewed by Unknown on 3:05 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.