Resepi Mee Udang Istimewa
Bahan-Bahan:
- 500g udang laut
- 500g ATAU 1 bungkus mee kuning, celur
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar pes tomyam
- 8-10 tangkai cili kering, buang biji dan rebus kemudian kisar halus
- ATAU 3 sudu besar cili giling
- 1/2 senduk minyak masak
- Bahan untuk kisar halus:
- 5 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 sudu besar udang kering, rendam dalam air sehingga lembut
- Bahan untuk rebus dan lenyek halus:
- 2 ketul ubi keledek merah
- 3 ketul ubi kentang
- Bahan untuk hiasan atau taburan:
- bawang goreng
- 3 biji telur, rebus dan belah dua
- 2 ketul tauhu, goreng dan hiris nipis
- daun bawang, hiris hipis
- cili merah, hiris nipis
- sayur sawi, potong dan celur
- limau nipis
Cara Penyediaan:
- Bersihkan udang laut dengan cara belah belakang dan buang tali hitam di belakang, dan potong janggut. Che Nom tak buang kepala udang sebab ikut cara restoran Sg.Dua.
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar halus sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan kacau sehingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan keledek dan kentang lenyek diikuti air secukupnya. Anda perlu agak-agak kuantiti air, jangan kuah terlalu pekat kerana nanti akak rasa muak.
- Masukkan sos cili, sos tomato dan pes tomyam. Masak sehingga kuah mendidih.
- Kemudian masukkan udang, dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Hidang dengan cara tuang kuah dan udang di atas mee dan taburkan dengan bahan hiasan.
Resepi Mee Udang Istimewa
Reviewed by Unknown
on
4:42 PG
Rating:
Tiada ulasan: