Resepi Masak Lemak Cili Padi Nangka Muda dan Udang
Bahan-Bahan:
- 500 gram nangka muda
- 2 cawan santan cair
- 2 cawan santan pekat
- 1 helai daun kunyit
- 1 keping asam gelugor
- 1 batang serai, dititik
- Bahan untuk kisar halus:
- 5 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 5-10 biji cili padi
- sedikit ikan bilis ATAU 1 sudu kecil belacan bakar
Cara Penyediaan:
- Bersihkan udang dan ketepikan (Che Nom belah belakang udang dan buang 'tali hitam')
- Bersihkan nangka muda, potong kecil dan rebus sehingga lembut. Toskan.
- Masukkan nangka ke dalam periuk bersama bahan kisar halus dan santan cair. Rebus di atas api perlahan dan kacau sehingga mendidih.
- Masukkan serai, asam keping, udang dan santan pekat. Masak sehingga mendidih. Kuah perlulah selalu dikacau supaya santan tidak berketul.
- Masukkan daun kunyit bersama dan perasakan garam dan gula secukupnya.
- Angkat dan hidangkena bersama nasi panas.
Resepi Masak Lemak Cili Padi Nangka Muda dan Udang
Reviewed by Unknown
on
8:17 PG
Rating:
Tiada ulasan: