Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi
Bahan-Bahan:
- Bahan-bahan utama :
- 1 kg daging salai
- 15 biji belimbing buluh
- 4 batang serai dititik
- Semangkuk santan segar
- 3 keping asam gelugor
- Bahan-bahan kisar :
- 4 ulas bawang merah
- Segenggam cili padi kampung (lebih pun boleh)
- 1 inci belacan
- 1 inci halia
- 2 inci kunyit hidup
Cara Penyediaan:
- Masukkan kesemua bahan kisar kedalam periuk berserta daging salai dan renih sebentar sambil digaul dengan sudip
- Tuangkan santan kedalam periuk bersama serai dan asam keping. Sentiasa kacau
- Bubuh garam dan serbuk perasa jika suka
- Apabila mendidih, masukkan pula belimbing dan kacau rata. Masak diatas api perlahan sehingga belimbing lembut
Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi
Reviewed by Unknown
on
7:52 PG
Rating:
Tiada ulasan: