Resepi Kari Telur
Bahan-Bahan:
- Bahan-bahan:
- Telur 4-6 biji (yg telah direbus)
- Ubi kentang - 2 biji (dibelah 4 atau 6)
- Serbuk kari daging - 4-5 sudu besar
- (Serbuk kari dibancuh dengan sedikit air sehingga agak cair)
- Santan - lebih kurang 1/2 - 1 cawan
- Halba campur - lebih kurang separuh sudu kecil
- Daun kari - 1 batang
- Bahan-bahan untuk ditumbuk/dihiris :
- Bawang kecil - 2 biji
- Bawang putih - 2-3 ulas
- Halia lebih kurang 2cm
Cara Penyediaan:
- Panaskan kuali dengan lebih kurang secawan minyak dan goreng telur yang telah direbus tadi. Kemudian ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dlm periuk. Tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi, daun kari dan halba campur sehingga kekuningan dan naik bau.
- Kemudian masukkan kari tadi. Tunggu sehingga pecah minyak. Ubi kentang boleh dimasukkan sekali untuk cepatkan ubi empuk dan lembut.
- Apabila kari sudah pecah minyak bolehlah masukkan santan dan sedikit air ikut kepekatan kuah yang dikehendaki.
- Perasakan dengan sedikit garam dan boleh ditambah sedikit serbuk perasa.
- Setelah mendidih bolehlah masukkan telur dan siap.
Resepi Kari Telur
Reviewed by Unknown
on
6:00 PTG
Rating:
Tiada ulasan: