Resepi Daging Masak Hitam
Bahan-Bahan:
- Bahan-bahan :
- 600-800g daging, anggaran (dipotong nipis)
- 1/2 cawan air asam jawa
- Sedikit gula
- Sedikit garam jika perlu
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- Bahan untuk perapan daging:
- 6-7 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar kicap manis
- Bahan-bahan untuk dikisar halus:
- (*semua bahan-bahan yg ini perlu di goreng dahulu tanpa myk hingga layu sebelum dikisar)
- Cili kering (anggaran segenggam-ikut kepedasan masing2)
- 12-15 biji bawang merah
- 5-7 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Cara Penyediaan:
- Daging tadi dipotong nipis dan diperap dahulu selama 30 minit dengan bahan perapan daging.
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan bahan-bahan yg telah dikisar tadi. Masak sehingga pecah minyak kemudian masukkan pula daging yang telah diperap tadi.
- Kacau sebentar kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit air.
- Masakkan sehingga kuah agak pekat dan perasakannya dengan sedikit gula. Garam boleh ditambah jika perlu.
Resepi Daging Masak Hitam
Reviewed by Unknown
on
9:35 PTG
Rating:
Tiada ulasan: