Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili
Bahan-bahan:
-
- 1 kg udang galah
- 4 batang kacang panjang, patahkan sepanjang 3cm
- 2 helai daun kunyit, carikkan
- 2 batang serai, dititik atau ketuk
- 1 mangkuk santan pekat dan 1 mangkuk santan cair (dari 1/2 biji kelapa)
- 1-2 keping asam gelugor
- garam dan gula secukup rasa
- Bahan-bahan kisar halus:
-
- 8-10 biji cili padi
- 2 ketul kunyit hidup, kikis kulitnya
- 6-8 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih (optional)
Cara membuatnya:
-
- Bersihkan udang dan potong janggutnya. Ketepikan.
- Masukkan santan cair ke dalam periuk bersama bahan kisar halus, udang galah dan serai yang dititik tadi. Masak di atas api perlahan sehingga mendidih.
- Setelah mendidih masukkan pula santan pekat, daun kunyit, asam gelugor dan kacang panjang.
- Masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa. Apabila kuah mendidih dan kacang panjang tadi masak lembut, terus tutup apinya.
Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili
Reviewed by Unknown
on
1:02 PG
Rating:
Tiada ulasan: