Resepi Tepung Talam Hijau

 
Bahan-bahan:
  • Adunan Atas :
  • 1 cwn tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung ubi
  • 3 cwn santan ( yg pekat jika nak lebih lemak )
  • 1 sudu kecil garam
  • Adunan Bawah :
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 cwn gula
  • 4 cwn santan ( yg pekat jika nak lebih lemak )
  • sedikit garam
  • sedikit pewarna hijau
  • * pastikan sukatan disukat menggunakan cwn yg sama besar.

Cara membuatnya:
  1. Atas :
  2. masukkan tepung gandum,tepung ubi dan garam ke dlm santan, kacau sebati. kemudian tapis.
  3. Bawah :
  4. masukkan tepung gandum,gula,garam kedlm santan dan kacau. kemudian letakkan sedikit pewarna hijau. kacau sebati dan tapis.
  5. sementara itu panaskan pengukus. setelah air nya mendidih masukkan adunan yg bawah dahulu ke dlm loyang, masak selama 20 minit.
Resepi Tepung Talam Hijau Resepi Tepung Talam Hijau Reviewed by Unknown on 2:46 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.