Resepi Sagu Gula Melaka
Bahan A:
240gm biji sagu
1250ml air
Bahan B:
750ml santan
125gm gula pasir
1 helai daun pandan
½ sudu kecil garam
BAHAN C:
1 keping gula Melaka
250ml air
1 helai daun pandan
Cara Memasaknya:
1. Ambil sebiji periuk. Didihkan air dan masak biji sagu yang telah dibersihkan dengan air mendidih sehingga warnanya bertukar jernih. Setelah itu, angkat dan cuci hingga hilang kanjinya.
2. Masukkan sagu ke dalam acuan-acuan kecil dan sejukkan.
3. Untuk adunan B, masak santan bersama sehelai daun pandan, garam dan gula di dalam periuk, hingga mendidih. Buang daun pandan, tapis dan sejukkan.
4. Untuk adunan C, masak gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur. Buang daun pandang, tapi dan sejukkan.
5. Untuk menghidang, keluarkan sagu dari acuan-acuan kecil dan letakkan ke dalam buah kelapa yang dibelah dua. Tuang adunan B diikuti adunan C.
Resepi Sagu Gula Melaka
Reviewed by Unknown
on
11:26 PTG
Rating:
Tiada ulasan: