Resepi Lemak Labu & Kacang Panjang
Bahan-bahan:
- 1/2 biji labu sederhana besar, kupas dan potong ikut suka
- 10 tangkai kacang panjang, dipatah-patah kurang lebih 2 inci
- 1 biji bawang besar, hiris halus
- 3 ulas bawang putih, diketuk
- 2 batang serai, diketuk atau 1 helai daun kunyit, dirabak-rabakkan
- 2 cawan santan cair dan 1 cawan santan pekat, dari satu biji kelapa
- 1 camca besar hey bee (udang kering), direndam sekejap dan tumbuk kasar
- 1/2 camca teh serbuk kunyit
- Garam dan gula secukup rasa
Cara memasaknya:
- Dalam periuk, satukan labu, bawang besar hiris, bawang putih ketuk, hey bee dan serai (jika guna daun kunyit bubuh kemudian).
- Tuang santan cair dan tenggekkan atas api sederhana besar. Masukkan serbuk kunyit dan biar mendidih (boleh masukkan daun kunyit kalau guna). Masukkan kacang panjang. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Masukkan santan pekat dan biar mendidih pada api serderhana sambil dikacau. Matikan api dan boleh dihidangkan bersama ikan masin dan sambal belacan, kalau dapat sambal belacan buah bacang/kuinin lagi la sedap. Boleh pengsan =)
- Kalau suka boleh juga masukkan sedikit lada hitam yang baru dikisar (kurang lebih 10 biji lada hitam). Lupa nak pesan, labu tu tak payahlah masak sampai lembik sangat, lama-lama ia lembut sendiri sebab berendam dalam kuah panas.
Resepi Lemak Labu & Kacang Panjang
Reviewed by Unknown
on
5:51 PG
Rating:
Tiada ulasan: