skip to main |
skip to sidebar
Bahan-Bahan:
- 2 kg daging kambing bersama tulang (bahagian kaki lebih baik)
- 4 biji kentang, kupas kulit dan potong dadu besar
- 2 biji tomato, potong 4
- 6 sudu besar serbuk rempah kari daging
- 2 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
- 2 keping asam gelugor, atau air asam jawa
- Sedikit gula melaka
- Garam secukup rasa
- 1 senduk minyak, untuk menumis
-
Bahan untuk dibancuh dengan air:
- 1 sudu besar serbuk cili
- 2 sudu besar serbuk kurma daging
- 2 sudu besar kerisik
-
Bahan untuk dikisar:
- 1 biji bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 5-6 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1 inci lengkuas
-
Bahan untuk rempah tumis:
- 2 batang kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 batang cengkih
Cara Penyediaan:
- Basuh daging kambing bersama sedikit tepung gandum sehingga bersih dan toskan.
- Masukkan air anggaran separuh tenggelam daging. Rebus sehingga
lembut. Kalau gunakan kaedah rebus biasa masa untuk daging lembut lebih
kurang 2 setengah uingga 3 jam. Jika gunakan pressure cooker anggaran
masa 30 minit hingga 45 minit.
- Panaskan minyak, tumis bahan rempah tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan kisar halus.
- Masukkan rempah yang telah dibancuh air dan tumis sehingga pecah
minyak. Kacau dengan kerap supaya bahagian bawah tidak hangus. Tambahkan
sedikit air jika terlalu kering semasa menumis.
- Masukkan daging kambing yang telah direbus. Masak seketika hingga rempah meresap ke dalam daging.
- Kemudian masukkan air rebusan daging, santan cair, kerisik, asam
gelugor atau asam jawa dan kentang. Masak sehingga mendidih dan sedikit
kering.
- Masukkan santan pekat, gula melaka dan garam secukup rasa.
- Sebelum angkat masukkan tomato dan tutup api.
Resepi Kari kambing Sedap
Reviewed by
Unknown
on
5:57 PTG
Rating:
5
Tiada ulasan: