Resepi Biskut Cornflake
Bahan-Bahan:
- 1/2 cawan mentega
- 1/2 cawan gula kastor
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu kecil serbuk penaik
- 1 cawan cornflakes, kisar halus
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 biji telur
- 1/2 cawan kismis hitam, lebihkan sedikit jika anda suka
- 2-3 cawan cornflakes, ramas kasar
- paper cup
- ceri, untuk hiasan
Cara Penyediaan:
- Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang. Kemudian masukkan esen vanilla dan telur. Pukul sehingga sebati.
- Ayak tepung dan serbuk penaik dalam bekas berasingan dan gaulkan dengan kismis bersama cornflakes yang dikisar halus.
- Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega dan kacau sebati. Jangan tambah tepung kerana adunan sepatutnya agak lembik.
- Rehatkan adunan di dalam peti ais selama 5-10 minit.
- Sudukan adunan dan uli di atas cornflakes yang diramas kasar menjadi bentuk bebola. Masukkan ke dalam paper cup dan hias dengan ceri.
- Bakar dalam oven bersuhu 180ºc selama lebih kurang15 minit atau sehingga biskut menjadi sedikit keperangan.
- Sejukkan pada suhu bilik dan simpan di dalam bekas kedap udara.
Resepi Biskut Cornflake
Reviewed by Unknown
on
9:20 PTG
Rating:
Tiada ulasan: