Resepi Ayam Kapitan
Bahan-bahan:
- Bahan A (Kisar)
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang merah
- 6- 7 biji Cili Merah (terpulang tahap kepedasan masing-masing)
- 1inci lengkuas
- Sedikit Serbuk Kunyit/saffron
- 1/2 cm halia
- Bahan B
- 1/2 ekor ayam dipotong ikut suka
- 200 ml santan
- 50 ml susu cair
- 4 sudu besar air asam limau nipis
- 1 batang serai ketuk
- Garam dan gula secukupnya
- Sedikit Minyak untuk menumis
- Air
Cara membuatnya:
- Tumis bahan kisar, serbuk kunyit dan serai hingga naik bau.
- Masukkan ayam dan gaul, biar hingga ayam empuk.
- Kemudian masukkan santan dan susu cair. Biarkan hingga mendidih
- Masukkan garam, gula dan air asam limau tadi. Kacau sentiasa.
- Sesuaikan rasa, apabila ayam empuk,renehkan seketika biar kuah agak pekat.
- Tutup api,Sedia dihidang
Resepi Ayam Kapitan
Reviewed by Unknown
on
10:27 PTG
Rating:
Tiada ulasan: