Resepi Ayam Kapitan

 
Bahan-bahan:
  • Bahan A (Kisar)
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang merah
  • 6- 7 biji Cili Merah (terpulang tahap kepedasan masing-masing)
  • 1inci lengkuas
  • Sedikit Serbuk Kunyit/saffron
  • 1/2 cm halia
  • Bahan B
  • 1/2 ekor ayam dipotong ikut suka
  • 200 ml santan
  • 50 ml susu cair
  • 4 sudu besar air asam limau nipis
  • 1 batang serai ketuk
  • Garam dan gula secukupnya
  • Sedikit Minyak untuk menumis
  • Air

Cara membuatnya:
  1. Tumis bahan kisar, serbuk kunyit dan serai hingga naik bau.
  2. Masukkan ayam dan gaul, biar hingga ayam empuk.
  3. Kemudian masukkan santan dan susu cair. Biarkan hingga mendidih
  4. Masukkan garam, gula dan air asam limau tadi. Kacau sentiasa.
  5. Sesuaikan rasa, apabila ayam empuk,renehkan seketika biar kuah agak pekat.
  6. Tutup api,Sedia dihidang
Resepi Ayam Kapitan Resepi Ayam Kapitan Reviewed by Unknown on 10:27 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.