Resepi Agar-Agar Sirap Selasih

 

Bahan-bahan:

Bahan-bahan untuk lapisan sirap selasih:
  • 1/2 pek agar-agar kering (dari bungkusan 25g), rendam sehingga lembut
  • 600 ml air (anggaran 2 1/2 cawan air)
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 1 sudu besar biji selasih, rendam sampai kembang
  • 1/2 sudu besar pati sirap ros
  • 1 helai daun pandan
Bahan-bahan untuk lapisan sirap bandung:
  • 1/2 pek agar-agar kering (dari bungkusan 25g), rendam sehingga lembut
  • 400 ml air (anggaran 1 3/4 cawan air)
  • 1/2 tin susu cair
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 1/2 sudu besar pati sirap ros
  • 1 helai daun pandan

Cara membuatnya:

  1. Dalam dua periuk yang berasingan, rebus bahan untuk lapisan sirap selasih (kecuali biji selasih) dan bahan untuk sirap bandung.
  2. Rebus sehingga mendidih dan pastikan ketulan agar-agar cair sepenuhnya. Kemudian tapis air rebusan agar-agar.
  3. Untuk bahan sirap selasih, biji selasih boleh ditambah apabila sirap sudah ditapis.
  4. Tuang sirap selasih ke dalam bekas acuan dan sejukkan. Apabila agar-agar sudah sejuk, cakar atau cucuk-cucukkan permukaan supaya bahagian lapisan atas melekat.
  5. Tuang bahan sirap bandung dan sejukkan lagi sekali.
  6. Apabila aga-agar sudah sejuk sepenuhnya, boleh lah dihidangkan.
Resepi Agar-Agar Sirap Selasih Resepi Agar-Agar Sirap Selasih Reviewed by Unknown on 10:12 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.