Resepi Talam Syrup Rose

 
Bahan-bahan:
  • 180g Tepung beras
  • 180g Tepung jagung
  • 250g Gula-boleh dikurangkan
  • 400ml Santan kotak
  • 600ml Air
  • 5 helai Daun pandan
  • 50ml Sirap rose dan pewarna merah atau pink
  • 1/4 Garam-rsp asal xde opt
Cara membuatnya:
  1. Kedua tepung campur santan dan air tapis dalam periuk dan masuk gula dan pandan, garam
  2. Kacau selalu diatas api kecil hingga ia mula pekat sikit tutup api,bagi dua-satu adunan putih kukus dulu api sederhana 15 min
  3. Adunan kedua masuk sirap dan pewarna sikit jika mahu dan tuang atas bahagian putih kukus 20min.Biar sejuk baru boleh dipotong.
Resepi Talam Syrup Rose Resepi Talam Syrup Rose Reviewed by Unknown on 12:45 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.