Resepi Kuih kaswi

 
Bahan-bahan:
  • 125 gm gula merah (1 cawan) masak dengan 2 cawan air hingga hancur dan sejukkan.
  • 250 tepung gandum (2 cawan 1/2)
  • 40 gm gula pasir (lebih kurang 1/4 cawan)
  • 40 gm tepung sagu (lebih kurang 3/4 cawan)
  • 1 sudu makan air kapur
  • kelapa parut muda digaulkan dengan secubit garam.
  • sesudu minyak
  • 2 cawan air

Cara membuatnya:
  1. Campurkan tepung gandum, tepung sagu, gula dengan air dan kacau rata.
  2. Tambahkan sesudu air kapur. Ia akan bertukar sedikit kuning.
  3. Masukkan campuran air gula merah dan kacau.
  4. Tapiskan adunan dengan penapis kelapa ke dalam bekas lain.
  5. Sapukan loyang dengan minyak. Masukkan adunan ke dalam loyang. Panaskan kukusan. Kukus selama 5-10 minit.
Resepi Kuih kaswi Resepi Kuih kaswi Reviewed by Unknown on 10:37 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.