Resepi Cencaru Bakar





 
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 -3 ekor ikan cencaru
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1/2 camca teh minyak masak

BAHAN SAMBAL AIR ASAM BUDU :-)
15 biji cili padi siam, kaler merah
2 biji bawang merah, dibakar hingga layu
1 inci belacan, bakar hingga wangi
5 biji limau kasturi, perah jusnya
1/3 cawan jus asam jawa
Gula secukup rasa
1/4 cawan "budu" (optional yeaa, tak makan tak payah letak)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK IKAN BAKAR :- Ikan disiang bersih, tapi tak payah buang kulitnya, cuci bersih terutama bahagian perut ikan tadi. Lumur dengan kunyit serbuk, sedikit garam dan juga minyak masak, gaul rata. Perap sekejap (10 - 15 minit) dan bakar atas api bara sehingga ikan masak, anggaran 7 - 10 minit untuk setiap bahagian. Boleh juga bakar dalam oven..
  2. UNTUK SAMBAL AIR ASAM BUDU :- Tumbuk, cili padi, bawang bakar dan belacan hingga lumat dan hancur, masukkan gula secukup rasa dan tumbuk lagi. Tuang jus asaym jawa, budu dan juga masukkan jus limau kasturi sedikit demi sedikit sehingga mendapat rasa yang sesuai pada tekak masing2.. Hidangkan bersama ikan bakar tadi, nak sedap sediakan ulam2man...
Resepi Cencaru Bakar Resepi Cencaru Bakar Reviewed by Unknown on 5:23 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.