Resepi Serawa Labu Istimewa Bonda
Bahan-Bahan:
- 1/2 biji labu
- 2 atau 3 cawan santan pekat,
- 2 cawan santan cair
- 1 helai daun pandan, carik dan simpul
- 1 sudu besar gula putih
- sedikit gula melaka, anggaran satu sudu besar
Cara Penyediaan:
- Cara untuk memasak:
- Kupas kulit labu dan bersihkan.
- Masukkan labu dalam periuk bersama daun pandan, santan cair dan 1 sudu besar gula pasir dan gula melaka. Tutup periuk dan masak di atas api perlahan sehingga labu agak empuk atau lembut. Jangan terlalu lembut kerana labu akan mudah hancur.
- Masukkan santan pekat dan garam secukup rasa. Anggarkan garam secukupnya supaya santan akan menghasilkan rasa lemak yang sedap.
- Masak di atas api perlahan sehingga kuah mendidih, tetapi harus dikacau dengan kerap supaya kuah santan tidak berketul.
- Apabila kuah sudah pekat sebati dan labu sudah lembut, angkat dan hidangkan
Resepi Serawa Labu Istimewa Bonda
Reviewed by Unknown
on
7:58 PTG
Rating:
![Resepi Serawa Labu Istimewa Bonda](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhg5lmPJnNLelEID0WvEdH6fdXuyBz1A5Z8TIloA-sDAUCPV3nc_xI8TpOk-o-Jzc2_mqRdkiMYTfUkXfdC5ozxg-8DKDw6W4aOBWwWwAqHonPjuXWs6z1ddcebuOQsRTMS4vBchLsd5U4/s72-c/Serawa+Labu+Istimewa+Bonda.jpeg)
Tiada ulasan: