Resepi Singgang Ikan Tenggiri Kelantan
Bahan-Bahan:
- 3 potong ikan tenggiri
- 2 inci lengkuas, potong dan ketuk
- 3 biji bawang merah, hiris nipis
- 2 ulas bawang putih, hiris nipis
- 1-2 keping asam gelugor
- 5-6 biji cili padi
- 4 batang sayur bendi
- garam dan gula secukup rasa
- serbuk perasa (jika suka)
Cara Penyediaan:
- Bersihkan ikan dan toskan.
- Rebus air dalam anggaran 3 cawan dan masukkan lengkuas, bawang merah, bawang putih sehingga mendidih.
- Masukkan ikan tenggiri, asam gelugor, cili padi dan diikuti sayur bendi di akhir sekali. Rebus sehingga ikan betul-betul masak. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya. Sedap jika dihidangkan bersama nasi panas dan budu.
Resepi Singgang Ikan Tenggiri Kelantan
Reviewed by Unknown
on
5:11 PG
Rating:
Tiada ulasan: