Resepi Sambal Sotong Kembang Berkacang
Bahan-Bahan:
- 2 ekor sotong kembang
- segenggam kacang tanah
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 biji bawang besar, hiris nipis
- 2 senduk minyak masak
- 1/2 cawan air asam jawa (boleh digantikan dengan 2 asam keping)
- garam dan gula secukup rasa
- Bahan untuk kisar halus:
- 20 biji cili kering, buang biji dan direbus terlebih dahulu
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 7-8 biji bawang merah
- 1 inci halia
Cara Penyediaan:
- Goreng kacang tanpa minyak (sangai) dan buang kulitnya. Kemudian kisar kasar dan ketepikan.
- Bersihkan sotong kembang dan bilas sedikit bersama limau nipis atau air asam jawa untuk mengelak dari rasa hanyir. Kemudian hiris sotong kembang mengikut kesukaan masing-masing.
- Panaskan air sehingga mendidih dan rebus sotong kembang selama lebih kurang seminit. Kemudian toskan airnya.
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar yang dihiris nipis sehingga kekuningan.
- Masukkan pula bahan kisar halus dan masak di atas api perlahan sehingga pecah minyak.
- Masukkan sotong kembang, kacang kisar dan sos tiram. Masak sehingga kuah pekat dan perasakan bersama garam dan gula secukup rasa
Resepi Sambal Sotong Kembang Berkacang
Reviewed by Unknown
on
9:58 PTG
Rating:
Tiada ulasan: