Resepi Muffin Pisang Nutella dan Oat
Bahan-Bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan oat
- 1/4 cawan gula kastor
- 1/2 cawan gula perang
- 2 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh baking soda
- 1/4 sudu kecil garam halus
- 1 biji telur
- 1/2 cawan susu full cream
- 1/4 cawan minyak sayur (minyak jagung atau minyak canola)
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 biji pisang saiz besar (ATAU 3 biji pisang saiz sederhana), lecek halus
- Nutella secukupnya
Cara Penyediaan:
- Panaskan oven pada suhu 170°C.
- Di dalam mangkuk satukan tepung, oat, gula kastor, gula perang, baking soda dan garam. Kacau hingga semuanya sebati.
- Di dalam mangkuk berasingan, pecahkan telur dan masukkan minyak sayur, esen vanilla, dan pisang yang dilecek.
- Tuang bahan campuran tepung ke dalam adunan basah dan kacau sehingga sebati menggunakan senduk atau whisk. Jangan terlebih kacau dan memadai jika campuran bergaul sebati.
- Kautkan adunan menggunakan sudu atau ice cream scoop ke dalam muffin tin (anggaran 12 biji muffin saiz besar).
- Letakkan 1 sudu kecil nutella di atas adunan dan kacau menggunakan pisau kecil atau lidi halus supaya menjadi bentuk swirl yang cantik.
- Bakar selama 17-20 minit atau sehingga bilah lidi dicucuk dan tidak melekit
Resepi Muffin Pisang Nutella dan Oat
Reviewed by Unknown
on
4:21 PG
Rating:
Tiada ulasan: