Resepi Bihun Goreng Singapura

Bahan-Bahan:

  • 1 bungkus bihun (400g)
  • sedikit minyak, untuk menumis
  • 1 mangkuk kecil isi udang
  • 1 mangkuk kecil isi ayam, potong dadu
  • 3 batang fish cake, potong dadu
  • 1 kiub ikan bilis
  • 2 biji telur
  • kobis, cincang kasar
  • karot, potong mancis
  • sawi
  • taugeh
  • lada sulah (jika suka)
  • garan dan gula secukup rasa
  • bawang goreng dan daun bawang untuk hiasan
Bahan-bahan tumbuk halus:
  • 5-6 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 2 sudu besar lada hitam

Cara Penyediaan:

  1. Rendam atau celur bihun sehingga lembut. Tapis dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk halus sehingga kekuningan dan naik bau.
  3. Masukkan isi udang, isi ayam dan fish cake.
  4. Masukkan pula kiub ikan bilis dan pecahkan telur. Kacau seketika.
  5. Masukkan bihun dan kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan sayur-sayuran seperti karot, kobis, sawi dan teruskan kacau sehingga bihun lembut dan sebati.
  6. Tabur sedikit lada sulah, garam dan gula secukup rasa. Taugeh ditambah pada saat akhir supaya tidak terlalu layu.
  7. Angkat dan hiaskan dengan taburan bawang goreng dan daun bawang. Hidangkan bersama sambal kicap dan telur dadar
Resepi Bihun Goreng Singapura Resepi Bihun Goreng Singapura Reviewed by Unknown on 6:55 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.