Resepi Udang Goreng Asam ala Nyonya
Bahan-Bahan:
- 500 g udang, saiz besar
- sedikit garam
- 1 biji bawang besar, potong bulat
- daun bawang, untuk hiasan
- cili merah, untuk hiasan
- Bahan untuk perapan:
- 1 sudu besar sos tiram
- 2-3 sudu besar kicap manis
- 1/2 cawan jus pekat asam jawa
- 1 1/2 sudu besar gula
- 3 ulas bawang putih, diparut halus
- sedikit kicap cair, optional
- sedikit lada sulah
Cara Penyediaan:
- Bersihkan udang dengan cara potong sedikit bahagian kepala yang berekor dan belah bahagian belakang untuk keluarkan kotoran bertali hitam. Jangan buang kulit udang.
- Gaulkan udang bersama garam dan kemudian tuang bahan perapan. Perap di dalam peti sejuk selama 1/2 jam hingga satu jam.
- Panaskan satu senduk minyak di dalam kuali, dan masukkan udang bersama bahan perapan. Goreng dan teruskan mengacau sehingga udang masak dan kuah kering melekat serta menyaluti udang. 3 minit sebelum udang diangkat, masukkan bawang besar dan kacau sehingga layu.
- Angkat dan toskan lebihan minyak.
- Hiaskan dengan taburan daun bawang dan cili merah.
Resepi Udang Goreng Asam ala Nyonya
Reviewed by Unknown
on
7:03 PTG
Rating:
Tiada ulasan: