Resepi Udang Goreng Asam ala Nyonya

Bahan-Bahan:

  • 500 g udang, saiz besar
  • sedikit garam
  • 1 biji bawang besar, potong bulat
  • daun bawang, untuk hiasan
  • cili merah, untuk hiasan
Bahan untuk perapan:
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2-3 sudu besar kicap manis
  • 1/2 cawan jus pekat asam jawa
  • 1 1/2 sudu besar gula
  • 3 ulas bawang putih, diparut halus
  • sedikit kicap cair, optional
  • sedikit lada sulah

Cara Penyediaan:

  1. Bersihkan udang dengan cara potong sedikit bahagian kepala yang berekor dan belah bahagian belakang untuk keluarkan kotoran bertali hitam. Jangan buang kulit udang.
  2. Gaulkan udang bersama garam dan kemudian tuang bahan perapan. Perap di dalam peti sejuk selama 1/2 jam hingga satu jam.
  3. Panaskan satu senduk minyak di dalam kuali, dan masukkan udang bersama bahan perapan. Goreng dan teruskan mengacau sehingga udang masak dan kuah kering melekat serta menyaluti udang. 3 minit sebelum udang diangkat, masukkan bawang besar dan kacau sehingga layu.
  4. Angkat dan toskan lebihan minyak.
  5. Hiaskan dengan taburan daun bawang dan cili merah.
Resepi Udang Goreng Asam ala Nyonya Resepi Udang Goreng Asam ala Nyonya Reviewed by Unknown on 7:03 PTG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.