Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis dan Terung Pipit
Bahan-Bahan:
- 200g ikan bilis
- 2 cawan terung pipit, dibuang tangkai dan bersihkan
- 1/2 biji bawang besar, hiris nipis
- 2 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar air asam jawa
- 2-3 senduk besar minyak
- garam dan gula secukup rasa
- Bahan untuk kisar halus:
- 10-15 biji cili kering, dibuang biji dan rebus
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 biji bawang besar, potong 4
Cara Penyediaan:
- Goreng ikan bilis separuh masak. Asingkan.
- Panaskan minyak, tumis bawang besar sehingga kekuningan.
- Masukkan bahan kisar dan masak sambal di atas api perlahan sehingga pecah minyak. Masukkan ikan bilis, sos tiram, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
- Kemudian masukkan terung pipit dan masak sehingga terung lembut. Angkat dan hidang.
Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis dan Terung Pipit
Reviewed by Unknown
on
12:15 PG
Rating:
Tiada ulasan: