Resepi Puding Sagu Gula Melaka
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk sagu:
- 1 1/2 cawan sagu
- air secukupnya
- Bahan untuk kuah santan:
- 2 1/2 cawan santan (dari 1/2 biji kelapa)
- 1 sudu besar tepung beras
- 1 sudu kecil garam
- 1 helai daun pandan, carik dan simpul
- Bahan untuk sirap gula melaka:
- 1 ketul besar gula melaka
- 3 sudu besar gula merah serbuk Thai
- 2 sudu besar gula pasir
- 1 helai daun pandan, carik dan simpul
Cara Penyediaan:
- Rendamkan biji sagu bersama air selama 1/2 jam. Anggaran air sehingga tenggelam dua ruas jari.
- Rebus sagu di atas api perlahan sehingga hilang putih di tengah-tengah biji. Jika air kurang tambahkan sedikit supaya sagu masak dengan sempurna.
- Tuang sagu di atas penapis dan bilas dengan air mengalir supaya kanjinya keluar.
- Toskan dan masukkan pewarna kesukaan anda. Kacau sekata. Sudukan sagu ke dalam acuan dan sejukkan di dalam peti ais selama 30 minit. Sagu akan terbentuk dan kental apabila sejuk.
- Keluarkan dari acuan dan hidang bersama kuah santan dan sirap gula melaka.
- Cara untuk kuah santan:
- Masak santan bersama daun pandan, tepung beras dan garam di atas api perlahan.
- Kacau sekata supaya santan tidak berketul. Apabila kuah sudah mendidih dan pekat, angkat dan sejukkan.
- Cara untuk sirap gula melaka:
- Masukkan air di dalam periuk bersama gula melaka, gula merah Thai, gula pasir dan daun pandan.
- Masak sehingga sirap mendidih pekat dan ketulan gula hilang. Kacau sebati.
- Tapis dan sejukkan.
Resepi Puding Sagu Gula Melaka
Reviewed by Unknown
on
12:53 PG
Rating:
Tiada ulasan: