Resepi Popia Goreng Bersira Pedas

Bahan-Bahan:

  • Kulit popia secukupnya
Bahan untuk lekatkan kulit popia:
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • sedikit air
Bahan untuk inti popia:
  • 2 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1 biji sengkuang, potong memanjang
  • 1 batang karot, parut kasar
  • sedikit biji kobis, cincang kasar
  • sedikit taugeh
  • 1 biji bawang besar, hiris halus
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar udang kering, tumbuk halus
  • gula dan garam secukup rasa
Bahan untuk sos sira pedas:
  • 2-3 sudu besar minyak masak
  • 1 ulas bawang putih, tumbuk halus
  • 1 ulas bawang merah, tumbuk halus
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar cuka makan
  • sedikit garam
  • bijan, disangai atau goreng tanpa minyak

Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk tepung gam:
  1. Bancuh tepung bersama air sedikit demi sedikit sehingga menjadi pes yang pekat.
Cara-cara untuk popia:
  1. Ambil sekeping kulit popia. Sudukan inti popia dan balut dengan kemas.
  2. Gamkan bahagian hujung lipatan dengan bancuhan tepung/gam.
  3. Goreng sehingga kekuningan dan rangup. Angkat dan ketepikan.
Cara-cara untuk popia sos sira pedas:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah yang ditumbuk halus sehingga kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar dan masak seketika sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos cili, gula dan cuka makan. Masak sehingga kuah pekat dan perasakan dengan garam secukupnya.
  4. Apabila sos sudah masak, tuang popia goreng di dalam kuali dan kacau sos sehingga menyaluti semua permukaan popia. Pastikan popia digaul dengan cepat.
  5. Angkat dan susun di atas pinggan. Taburkan dengan bijan untuk hiasan.
Resepi Popia Goreng Bersira Pedas Resepi Popia Goreng Bersira Pedas Reviewed by Unknown on 6:28 PG Rating: 5

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.