Resepi Laksa Johor Sedap
Bahan-Bahan:
- 1 kg ikan parang atau sardin (boleh campur), rebus dan asingkan isi. Simpan air rebusan.
- santan, dari 1 biji kelapa
- 2 sudu besar rempah kari daging
- minyak masak
- 1 batang serai, dititik
- 3 sudu besar kerisik
- 1 ikat daun kesum
- 1 kuntum bunga kantan, belah 4
- 5 helai daun pudina, hiris nipis (jika suka)
- 2-3 kepingan asam keping
- gula melaka
- garam
- Bahan-bahan untuk stock udang:
- kulit dan kepala udang, dari semangkuk udang (asingkan isi untuk bahan kisar B)
- 2 ulas bawang putih, hiris nipis
- Bahan-bahan untuk kisar halus (A):
- 1.5 inci kunyit hidup
- 2 inci lengkuas
- 2 inci halia
- 15- 20 tangkai cili kering, buang biji dan rendam air panas
- 8-10 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 4 batang serai, hiris nipis
- 1 sudu besar belacan bakar
- 1 1/2 sudu besar udang kering, rendam sampai lembut
- Bahan-bahan untuk kisar halus (B):
- isi udang, anggaran semangkuk kecil
- 100g isi ikan kurau masin, rendam sampai lembut
- isi ikan rebus (dari bahan atas)
- Bahan-bahan untuk spaghetti:
- 1 paket spaghetti
- 1 sudu besar garam
- air secukupnya
- sedikit minyak
- Bahan-bahan untuk hiasan/ulaman:
- timun, buang kulit dan biji,hiris nipis
- taugeh, buang ekor
- daun kesum, hiris nipis
- kacang panjang, hiris dadu
- bawang besar, hiris nipis
- limau kasturi
- lobak masin,celur dan rincik halus
- bunga kantan, hiris nipis
- daun selasih, hiris nipis
- Bahan-bahan untuk sambal belacan:
- 6-8 biji cili merah
- 10-15 biji cili padi
- 2 ulas bawang putih
- belacan bakar, sebesar ibu jari
- air perahan jus limau kasturi
- garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk stok udang:
- Kisar semua bahan sehingga halus.
- Kemudian tapis airnya.
- Cara-cara untuk spaghetti:
- Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan garam dan spaghetti kering. Rebus mengikut arahan di paket.
- Toskan dan gaul dengan sedikit minyak supaya tidak melekat.
- Cara-cara untuk kuah laksa:
- Panaskan minyak masak dan tumis Bahan Kisar Halus A sampai naik bau.
- Masukkan serai yang dititik dan serbuk kari. Teruskan kacau di atas api perlahan sehingga pecah minyak dan garing.
- Masukkan pula Bahan Kisar Halus B, bersama air stok udang dan air rebusan ikan. Masak sehingga kuah mendidih.
- Masukkan santan, kerisik, daun kesum, bunga kantan, daun pudina, asam keping, gula melaka dan garam secukup rasa.
- Renehkan kuah di atas api perlahan sehingga mencapai tahap kepekatan yang sesuai.
- Hidangkan bersama spaghetti, bahan-bahan ulaman sambal belacan
- Cara-cara untuk sambal belacan:
- Kisar cili merah, cili padi, bawang putih dan belacan. Tidak perlu letak air dan jangan kisar terlalu halus.
- Perah jus limau kasturi dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Siap untuk dihidang.
Resepi Laksa Johor Sedap
Reviewed by Unknown
on
4:29 PG
Rating:
Tiada ulasan: